zondag 22 september 2024 om 15.30 uur
NIEUW AMSTERDAMS KLARINET KWARTET
Sergio Hamerslag-klarinet
Bart de Kater-bassethoorn
Tom Wolfs-klarinet
Jesse Faber-basklarinet
F. Chopin - Le voisin de Chopin: Parijse Klaviervirtuozen
- Grande Valse Brillante Opus 34 Nr. 2
- Notturno Opus 9 Nr. 2, arr. v. Merwijk
- Valse Opus 64 Nr. 1 en 2, arr. v. Merwijk
C-V. Alkan - Opus 24,31,39,63 en 74, arr. T. Beijer
R. Galliano - Fourire, arr. B. Faber
Y. Horner - Reine de musette, arr. B. Faber
Het Nieuw Amsterdams Klarinet Kwartet (NAKK) bestaat uit vier veelzijdige klarinettisten, opgeleid aan het Conser-vatorium Amsterdam. Het samenspel, hun liefde voor de hele klarinet-familie en vooral het plezier in muziek maakt hen samen tot NAKK en daardoor al elf jaar een graag gezien en geliefd ensemble op de Nederlandse muziek-podia. Muziek bij iedereen brengen is hetgeen waarin het NAKK het sterkst is. De klarinet in al zijn hoedanigheden, voor iedereen van alle leeftijden en in alle mogelijke muziekstijlen laten zien en horen: dat zijn hun pijlers. In 2015 genomineerd voor de Grachten-festivalprijs. Zij zijn internationaal actief met tournees naar Bulgarije, Portugal en Brazilië. De hierbij opgedane invloeden zijn terug te horen in de diverse gevarieerde programma's. Met een eigenzinnige kijk op klassieke muziek en spontaniteit op het podium verovert dit ensemble al snel de harten van het publiek met deze prachtige sfeervolle muziek.
zondag 20 oktober 2024 om 15.30 uur
Erik BOSGRAAF-blokfluit
Ensemble CORDEVENTO
-Izhar Elias-barokgitaar
-Israel Golani-theorbe
-Alessandro Pianu-klavecimbel
-Robert Smith-viola da gamba
Franse barokmuziek uit de Grand Siècle.
M. Marais - Pièces en trio:
-Prélude et Plainte, Sarabande
J-H. d’Anglebert - Pièces de Clavecin: Passacaille
J. Hotteterre - Pièces pour la flûte: Le Plaintif
- Deuxième livre: Prélude
L-A. Dornel - Livre de symphonies: Air en Loure
M. de Montéclair - Concerts pour la flûte: Plainte
F. Campion - Nouvelles decouvertes pour la guitare
P. Philidor - Premier oeuvre: suite Opus 1
Erik Bosgraaf wordt algemeen beschouwd als een van de meest virtuoze blokfluitisten en zeker de avontuurlijkste. De blokfluit is voor hem een onuitputtelijke bron van inspiratie en mogelijkheden. Zijn repertoire strekt zich uit van middeleeuwse muziek tot de Vier jaargetijden van Vivaldi tot de muziek van morgen. Recentelijk was hij solist bij het Dallas Symphony Orchestra met Jaap van Zweden.
In 2006 richtte hij Ensemble Cordevento op dat gespecia-liseerd is in muziek uit de 17de en 18de eeuw. Israel Golani en Izhar Elias zijn echte oude-muziek specialisten en wonnen vele prijzen. Alessandro Pianu won in 2000 een prijs op het Internationaal Klavecimbel Concours Boeda-pest en in 2001 de 1ste prijs bij het Klavecimbel Concours Bologna. Robert Smith een specialist in viola da gamba doorkruist regelmatig Europa om barokmuziek te spelen met vele toonaangevende ensembles en orkesten. Hij maakt deel uit van het Amsterdam Barok Orkest.
zondag 8 december 2024 om 15.30 uur
OTILKA QUARTET
Iris van Nuland-viool
Lucien Renette-viool
Francisca Galante-altviool
Job Jurre Huiskamp-cello
J. Haydn - Strijkkwartet opus 20 deel 1
D. Shostakovich - Strijkkwartet nr. 10 opus 118
F. Mendelssohn - Strijkkwartet nr. 2 opus 13
Het dynamisch en internationaal ensemble Otilka Quartet met vier getalenteerde musici is ontstaan uit een gedeelde passie voor klassieke muziek en de wil om de grenzen van traditioneel strijkkwartetspel te verleggen. Naast het spelen van het standaardrepertoire, experimenteert het kwartet met spelen van werken van minder bekende componisten, met de kunst van arrangeren en fuseren van muziekstijlen, zoals onder andere jazz, tango en moderne muziek.
Opgericht in september 2020 aan het prestigieuze Conservatorium van Amsterdam heeft dit strijkkwartet zich snel gevestigd als een veelbelovend ensemble in de wereld van de kamermuziek. Het optreden van het Otilka Quartet op de Nederlandse televisie in het populaire programma “Podium Klassiek” en meerdere uitzendingen op de radiozender “NPO Klassiek”, heeft het publiek geboeid en hen erkenning opgeleverd door hun frisse kijk op de muziekwereld.
zondag 2 februari 2025 om 15.30 uur
JULIAN HABERMANN-tenor
DAAN BOERTIEN-piano
L. van Beethoven - An die ferne Geliebte, opus 98
R. Strauss - 5 liederen: Opus 27, Opus 29.1 en Opus 10.1
F. Schumann - Dichterliebe opus 48 (16 coupletten)
Julian Habermann geboren in Freising Duitsland, zong in zijn jeugd bij het jongenskoor Regensburger Domspatzen, studeerde aan de Hochschule für Musik in Würzburg en aan de Musikhochschule in Frankfurt. Habermann is een veelgevraagd concertsolist in heel Europa. Hij zong in de Schöpfung, Haydns Jahreszeiten, Mattheüs Passion van Bach en in vele cantates met de Nederlandse Bachvereni-ging onder leiding van Toon Koopman en met Philippe Herreweghe, zowel in het Concertgebouw Amsterdam, Naarden, Utrecht als in Den Haag.
Daan Boertien een Nederlandse concertpianist die zich heeft gespecialiseerd in liedbegeleiding, toont zich een ‘zanger’ op de vleugel. Met zijn fijnzinnige en milde aanslag, zijn zowel vanzelfsprekende als verrassende timing en groot inlevingsvermogen is hij de ideale combi-natie van meebewegend begeleider en autonoom solist.
U kunt genieten van prachtige liedmuziek van zowel de enige liedcyclus van Beethoven, liederen van R. Strauss en van de emotionele Dichterliebe van Schumann.
zondag 9 maart 2025 om 15.30 uur
SYRÈNE SAXOFOON KWARTET
Femke IJlstra-sopraansaxofoon
Femke Steketee-altsaxofoon
Marrich Noordmans-tenorsaxofoon
Aukelien Kleinpenning- baritonsaxofoon
J-B. Singelée - Premier Quatuor Opus 53
F. Schubert - Strijkkwartet nr. 14 in, D810
(Der Tod und das Mädchen): arr. A. Vrieswijk
E. Bozza - Andante et Scherzo
M. Ravel - Strijkkwartet in F
J. Ter Veldhuis - The Waves
G. Gershwin - An American in Paris: arr. A. Vrieswijk
Het Syrène Saxofoonkwartet bestaat uit vier vrouwen die zich vernoemd hebben naar de Sirenen uit Homerus’ Odyssee: zeegodinnen die met helder gezang zeelieden verlokken. Syrène wil de toehoorder uitnodigen met haar muziek en de klassieke saxofoon laten klinken bij een uiteenlopend publiek. Het is op het podium hun energie, kwaliteit en sterke communicatie dat hen geliefd maakt bij de luisteraar, waardoor ze al vijftien jaar aan de top staan. Zij hebben gestudeerd aan de conservatoria van Amster-dam, Den Haag, Groningen en Utrecht en zijn als eerste blazersgezelschap verwelkomd aan de prestigieuze Nederlandse Strijkkwartet Academie. Syrène treedt op bij grote Nederlandse concertpodia en vele internationale podia. Het motto van Syrène is ‘friszoet & stevig’, een korte uitdrukking om hun talenten te formuleren: pittig, met vrouwelijke finesse en zeer begaafd. Zij beschouwen het saxofoonkwartet als een onmisbare bezetting binnen de klassieke muziek, vergelijkbaar met het strijkkwartet. Bovendien betreft het hier een jong instrument waarvoor het repertoire (zeker vergeleken met dat van strijk-kwartetten) beperkt is. En daarom ziet ze het als haar eervolle taak om nieuwe muziek op de markt te brengen.
Wilt u digitale nieuwsbrieven ontvangen, geef dan per e-mail uw adresgegevens door aan het secretariaat: secretaris@kamermuziekcyclus-tdi.nl.